VISSZA

Mompreneurs – Duchai Márta

Duchai Márta a Mompreneurs közösség tagja, az ÉrtékelésTUNING alapítója és kétgyermekes szuperanya, aki mindig tudja, mikor és mit kell csinálnia. Inspiráló története példaértékű lehet mindenki számára, üzleti és magánéleti tippjeiből Ti is ihletet meríthettek! Olvassátok el a Mártival készített interjúnkat!

Mutasd be röviden a vállalkozásodat!

Duchai Márta vagyok, az ÉrtékelésTUNING alapítója, Tripadvisor specialista, és olyan turisztikai vállalkozóknak segítek, akik a maximumot akarják kihozni a Tripadvisoros jelenlétükből.

Milyen tippeket adnál olyan kisgyermekes édesanyáknak, akik most terveznek egy vállalkozásba belevágni?

Olyan dologba kezdjenek bele, ami közel áll a szívükhöz, és égő vággyal tudják csinálni azt, amit választottak – ez nagy közhely, de tényleg igaz. Nagyon fontos, hogy amikor megszületik a kiválasztott tevékenység, amit szeret az anyuka csinálni, gondoljon bele abba, hogy akkor is szívesen fogja-e csinálni, ha pl. éjszakánként kell határidőre x terméket elkészíteni, úgy és olyan színösszeállításban a vevőnek, ahogy ő akarja, nem ahogy az anyának tetszene, és teljesítenie kell a rendelést vagy határidőre el kell készítenie egy grafikát/szöveget/videót, netán 20-at. Ha ekkor is motivált tud maradni, mert egy olyan cél hajtja, ami fűti a szívét, akkor sikeres lehet. Másképp marad a “hobbimból csordogál egy kis pénz” c. vállalkozási forma és az illúzió, hogy kiegészítem a családi kasszát. Emellett szerintem nagyon alaposan beszéljék át a párjukkal, hogy mivel jár az, hogy ők vállalkozók szeretnének lenni és ezt a helyzetet (és az ezzel járó minimum fél-egy év melót, amíg beindul a vállalkozás úgy, hogy eredménye is születik, nem csak a kiadást termeli – lásd vásározás, networking eseményekre járás, hirdetés, tanulás, éjszakázás, babysitter vagy bölcsi, több feladat apának, stb.) el tudja-e fogadni az apuka és elbírja-e a családi költségvetés. Az “építs nulla forintból vállalkozást” című sztori nem működik! Ennek ne dőljön be senki!

Hogyan lehet fenntartani a munka-magánélet egyensúlyt, ha anyaként vállalkozást is vezetünk?

Ha saját vállalkozásod van, akkor úgy szervezed az idődet, ahogy akarod. Dolgoztam 6, 7 és 8 órában is 2 gyerek mellett, egyik formában sem tudtam a szabadságomat biztosítani. Most igen, mert én hozom a szabályokat és tudatosan figyelek a betartásukra, mind a magán-, mind az üzleti életemben.

Milyen hibákba, nehézségekbe futhatunk bele, ha ezt az életformát választjuk? Te hogyan birkózol meg a kihívásokkal?

Ahogy fent írtam, az “indíts 0Ft-ból vállalkozást” nagyon jól hangzik egészen addig, amíg ki nem állítod az első számlát, onnantól ketyeg a KATA vagy egyéb adó és rögtön nem 0, hanem minusz 25 vagy 50 ezerről indulunk. Nem egy és nem két hónap, amíg nyereséget termel a vállalkozás. A legkényelmesebb, ha talál az ember egy olyan megbízót, aki hosszú távon munkával tudja ellátni havi fix díjazásért, de ez azért ritka. A másik kihívás, hogy meg kell találnod a saját motivációs módszeredet (hidd el, nagy szükséged lesz rá), és azt is tudnod kell, hogy milyen területen NEM VAGY JÓ, azon egyszerűen nem kell tépelődni, túl kell lépni vagy partnerségben megoldani olyannal, aki segíthet ebben.

Mit javasolsz, melyik legyen előbb: egy vállalkozás, vagy egy gyerek? És miért?

Nem tudom megmondani, mert nálam a 2 gyerek után jött a vállalkozás. 10 éve tervezem, hogy vállalkozó leszek, de csak fél éve vágtam bele. És kellett is ez az idő mind tapasztalatban, mind egyéb szempontból. Talán csúnyán hangzik, de egy fix helyről, alkalmazottként jobban megéri szülni menni, mint vállalkozóként tenni ezt. Én most örülök, hogy így alakult, de ez az én sztorim.

Egy kisgyermek hogyan befolyásolhat a mindennapos munkában? Hogyan változik meg a rutinod, ha anya vagy?

100%-ban, hiszen minden körülötte forog. Lopott fél órákban csinálhatod azt, amit szeretnél. És éjszaka. Tehát amikor alszik. Én nem hiszem, hogy bírtam volna a tempót, mert elég melós volt a kisbaba korszaka mindkét gyerekemnek. Szerintem folyamatosan lelkiismeret-furdalásom lett volna, hogy nem tudok a vállalkozásommal foglalkozni – vagy épp a gyerekekkel.

Hogyan szerzel lendületet és motivációt? És ez mennyiben változott meg, amióta anya lettél?

Én a zenével, meditációval és jógával szerzek lendületet és motivációt. Erre akkor kellett rájönnöm, amikor anya lettem, különben elvesztettem volna a fejem. 🙂 Most próbálkozom a futással, de még csak kóstolgatjuk egymást, inkább táncolok és ugrálok kedvenc motivációs zenéimre egyelőre, annak is hasonló a hatása. 🙂

Mi a legmeglepőbb dolog, amit vállalkozó anyaként tanultál és a vállalkozásban tudtál kamatoztatni?

Talán az a legmeglepőbb, hogy mennyire hatékony tudok lenni, ha pontosan tudom, mikor hol kell lennem, mit meddig kell befejeznem. Mert sok front van, ahol teljesíteni kell és ha mindegyiknél tudom, hogy mennyit időt szentelhetek egy-egy feladatra vagy tevékenységre, akkor azt vettem észre, hogy azokat nem csak hogy elvégzem, de a többi fronton is helyt tudok állni. Tinglitangli kizárva! 🙂

Hogyan tudsz kikapcsolódni egy hosszú nap után?

Minden este mély alvás meditációt hallgatok, 3 perc múlva szunya. 19 perces a videó, de még sosem hallottam a végét. 🙂 Nyáron egy jó rozé a teraszon, télen egy forrócsoki mellett elmélkedés apával.

Hol találhatunk meg? 🙂

Facebookon

Instagramon

Tetszett? ...Akkor ne felejtsd el megosztani 🙂