VISSZA

KAPTÁR Házirend

Íme itt van sorra szedve minden irányelvünk a mindennapjainkban. Régi és új KAPTÁRosként is sok tanulsággal szolgálhat a végigfutásuk! 

Nyitvatartás és belépés: KAPTÁR-unk minden hétköznap reggel 8:00 és este 20:00 között tart nyitva, ez idő alatt mindig számíthatsz segítségre. A belépést a mobilodra telepíthető applikációval könnyítettük meg, és bár örömmel nyitunk neked ajtót minden érkezéskor, bíztatunk arra, hogy önjáró légy. Ha valamelyik bejáratot indokolatlanul nyitva találod, kérünk hogy zárd be és szólj a csapatnak. Ha pedig a belépéssel, applikációval lenne gondod, keress bennünket és máris orvosoljuk.

0-24-es bérleteddel ha nyitvatartási időn kívül jársz, kérünk, hogy figyelj Te is a rendre és főleg távozáskor a villanyok, légkondik lekapcsolására és a beriasztásra!

Vészkijáratok, tűz: Bármilyen vészhelyzet, tűz esetén a főbejáratokat használd menekülő útvonalként. Ha ezek valamiért nem elérhetők, akkor pedig a Classic oldalon az emeleti vészkijáratot, a Happening oldalon a Skype szoba vészkijáratát vagy az ablakokat használd. Mindenhol kövesd a kijáratra jelzéseket, a terekben pedig mindenhol kijelölt helyen találsz szükség esetén poroltót vagy CO2 oltókészüléket. Fontos, hogy a térben tartózkodj minden tűzgyújtással járó tevékenységtől (gyertya, öngyújtó stb.). Csak zárójelben: a beltéri dohányzás nálunk is tilos ám!

Internet. A KAPTÁRban igyekszünk jó erős, stabil és biztonságos internetet biztosítani a munkához, köszönjük, ha te is úgy használod, hogy mindenkinek jusson. A tűzfalbeállítások akadályozzák a tiltott jellegű tartalmakat de bár az extra nagyméretű file-ok le-/feltöltése korlátozva ugyan de engedélyezett, nem kedves elfoglalni a teljes sávszélességet a többiek elől ilyen mértékben. Ha pedig nem tudsz csatlakozni vagy gond van a nettel, jelezd kérlek a KAPTÁR csapata felé.

Tárgyalók: A KAPTÁR tárgyalóit, egyéb rendezvénytereit érdemes előre lefoglalni, hiszen így biztosított számodra a zavartalan megbeszélés; foglalni online rendszerünkön keresztül vagy telefonon, e-mailen illetve személyesen tudsz; a foglalás ellenértéket pedig a hónap végén számlázzuk neked. Foglalásodhoz a csapat citromos vizet készít be, és ha bármilyen eszközre (filcek, flipchart, projektor) szükséged lenne, jelezd előre. Ha végeztél a megbeszéléssel, köszönjük, hogy ha visszarendezed a teret és letörlöd a whiteboard táblát magad után.

A KAPTÁR tárgyalóiban nyugodtan lebonyolíthatod skype- vagy telefonhívásaidat, de a közösség többi tagjára való tekintettel kérünk, hogy a hívás befejezését követően tedd szabaddá mások számára is a helyiséget. Az egy óránál hosszabb használat már foglaláshoz kötött, külsősöknek külsős, KAPTÁR bérlettel rendelkezőknek belsős vagy további egyedi, napi kedvezményes áron.

Munkaállomások: A KAPTÁR FLEXIE lakóinak nincs saját asztala, válassz kedvedre a szabad helyek közül, rendezkedj be kényelmesen, napközben bármit az asztalon hagyhatsz, senki sem nyúl hozzá nálunk. Távozáskor arra kérünk, hogy pakolj el mindent magad után; ha állandó tárolóra van szükséged, akkor bérelhetsz zárható szekrényeket. Minél kényelmesebben férsz el egy munkaállomásnál, annál jobb, de a munkaállomásod pont a másik munkaállomásig ér, ezért köszi ha figyelsz arra, hogy a cuccaid a saját territoriumodon belül maradjanak. Ha nem férnek jól el, dobd be a ruhatárba vagy bérelj szekrényt, az mindig praktikus lehet.

KAPTÁRos monitorok, egyéb kiegészítők: Több monitorunk is van a térben (KAPTÁR matricával ellátva), amelyeket használhatsz bátran, hogy ha szükséged van rá. Aki kapja, marja a szabály, kérünk, hogy a nap végén mindig tedd vissza a monitorod a többi közé.

 

Ha nem hoztál magaddal töltőt vagy valamilyen kábeled, átalakítód hiányzik a munkához, akkor kölcsönözz a KAPTÁRtól. Ha van olyanunk, szívesen adunk. Annyi kérésünk van csupán, hogy vigyázz ezekre és nap végén hozd vissza amit elkérsz, mert sajnos sok pénz a pótlásuk. Ha valamit elrontanál de hozol helyette egy újat, az igazán cool.

Nyomtatók: A KAPTÁRos multifunkcionális nyomtatókat használd nyugodtan színes/ff nyomtatásra, scannelésre, sőt, ha szükséged van rá, akár vastagabb papírt is tudunk biztosítani neked. A nyomtatót a géped vagy automatikusan felismeri, vagy IP címmel hozzáadhatod a rendszeredhez. Az IP címet a nyomtatón, a tagi árakat a nyomtató felett találod, de ha sokat nyomtatnál, válts korlátlanra. Ha kifogyna a papír, tinta, köszönjük ha jelzed, ha pedig segítségre van szükséged scannelésben, nyomtatótelepítésben vagy akár nyomtatásban, szólj a csapatnak, mutatjuk, intézzük.

 Vendégek: Az előre foglalt tárgyalóban fogadj bátran vendéget! Ha szeretnéd, hogy a közös térben dolgozzon veled, akkor vásárolj neki Vendégjegyet vagy Napijegyet!

 Gyerekek a térben: A KAPTÁRban nagy öröm, ha egyszer-egyszer meglátogat a családod, beugranak a gyerekek és látják, hogy hol dolgozol. Természetesen ha épp úgy alakul az élet, nyugodtan hozd be a gyereked magaddal dolgozni, nem kell miatta extra Vendégjegyet vegyél, viszont számítunk rá, hogy figyelsz és felügyeled valamint hogy a többiek munkájának békéje is megmarad.

 Kutyabarátkozás: A KAPTÁR állatbarát hely, szóval ha a kiskutyád, kismacskád vagy bármi másod közösségi térbe valóban tud viselkedni, akkor szeretettel látjuk. Az a fontos, hogy másokat ne zavarjon a munkában és ha valaki esetleg félne az állatoktól, kérlek vedd figyelembe és erre különösen figyelj oda.

 

Zajaink a térben – hívások, beszéd: Lévén a KAPTÁR a közös munkahelyünk, kérünk, hogy másokra tekintettel végezd munkádat! Tudod, nálunk mindent szabad, ami másokat nem zavar! Így például figyelj rá, hogy a telefonod ne csörögjön túl hangosan, hogy csendesen folytasd a telefonbeszélgetéseidet, hogy kedvenc zenéidet csak Te hallgasd – a szomszédodnak ne kelljen! És bár a térben dolgozók szorgos zaja nagyon szerethető, de ha a te szomszédod kicsit túl hangossá válik, ne várj ránk, nyugodtan jelezd neki, biztosan másoknak is felmerül és jólesik, ráadásul sokszor a kicsit hangosabb emberek sem veszik észre, hogy zavarhatnak másokat.

Ha egy-két perces hívásod van, nyugodtan intézd a közös térben, ha viszont tovább tart a megbeszélés, ugorj be valamelyik szabad tárgyalóba vagy a Skype fülkék egyikébe. Utóbbinál nincs időkeret sem, ott díjazás nélkül intézheted a hosszabb hívásokat. Vannak persze olyanok is, akiknek a munkája rendszeres rövid hívásokkal jár, viszont nem komfortosak egész nap a Skype fülkékben ülni. Őket arra kérjük csupán, hogy a hívások során próbálják a hangerőt visszafogni, ha pedig hosszabb hívásra számítanak, ugyancsak sétáljanak be az egyik szabad tárgyalóba.

Rend és tisztaság: A KAPTÁR munkakörnyezet, közösségi tér, nap mint nap itt töltünk sok órát, szóval a tisztasága mindannyiunknak fontos, mindannyiunk igényességét is tükrözi. A tereket, mosdóhelyiségeit, konyháit minden hétköznap este rendberakja a takarító csapatunk, fogyóeszközöket cserél, szemeteseket ürít, hétvégenként pedig alaposabban is végigtakarítják ezeket. Ettől függetlenül megköszönjük, hogy ha a konyhában, mosdóban, kávézóban mindig rendet raksz magad után, a szemetet a szemetesbe dobod, a kifolyt kávét, vizet feltörlöd, stb. Ha más aprósága a térben de te találod meg, azt is megköszönjük, hogy ha felszeded, kidobod, letörlöd. Ha bármilyen tisztasági problémát észlelsz, kérlek jelezd, hogy szólhassunk a takarító csapatnak.

Készletek: Fontos, hogy a kávézóban, konyhában, mosdókban mindig legyen elégséges készlet az általunk napi szinten használd dolgokból. Ha úgy látod, hogy a kávézóból (cukor, kávé, tea, citrom, tej stb.), konyhából (mosogatószer, papírtörlő, szivacs, szemeteszsák stb.), mosdóból (wc papír, kéztörlő, szappan stb.), térből (nyomtatópapír stb.) hiányzik valami vagy nagyon fogy, szólj a csapatnak, feltöltjük, pótoljuk azonnal.

Konyhai ügyek: Kérünk, hogy mosogass el vagy pakolj be a mosogatógépbe magad után, hogy Te is mindig tiszta eszközöket találj, amikor szükséged van rá. A hűtő főleg arra való, hogy az adott napi elemózsiát, italokat, néha-néha foglalásból megmaradt falatokat tároljunk benne. Az egy hétnél régebbi, helyet foglaló ételmaradékokat a dobozaikkal együtt kidobjuk, ezért jó, hogy ha te is figyelsz a saját raktáradra. Jelöld bátran meg a dobozaid, vásárolt ételeid/italaid, hogy mások is tudják, hogy a tiéd vagy hogy esetleg közösen használható vagy elfogyasztható. Ez segít nekünk is, hogy a minden pénteken aktuális kitakarítások során lássuk mi járt le, mivel mi a teendő.

Kávézó: A kávézó azért tud ilyen szerethető áron működni, mert a KAPTÁR lakói magukat szolgálják ki, ez pedig nagyfokú bizalomra épül. Hiszünk benne, hogy a közösségünk tudja és akarja becsülettel működtetni ezt.

 

 

Szelektív kukák: A KAPTÁR Classic és Happening oldalán is találtok szelektív kukákat (papír, műanyag/fém, üveg). Köszönjük, ha ezeket használjátok azzal, hogy figyeltek arra, hogy melyikbe mit dobtok, valamint az ételmaradékokat kimossátok a műanyagokból, a nagyobb papírdobozokat pedig nem préselitek bele a kicsi kukákba, hanem szóltok a csapatnak és akkor átvisszük a társasházi szelektívbe.

Egy kis alkohol: Teljesen ok egy kellemes itallal kikapcsolódni nálunk, plane egy-egy este a többiekkel is megosztani és beszélgetni. Ettől függetlenül kérlek figyelj másokra is, nem biztos, hogy adott napon más épp nem a munkára kell koncentráljon. A részegséget nem toleráljuk a térben, szóval jó, ha tudod a mértéked.

Légkondizás, légcsere és szellőztetés. Közös térben közös kompromisszumok mellett tudunk hűteni és szellőztetni is. A légkondikat nyáron a többség számára ideális módon próbáljuk beállítani (külső hőmérséklet -5C fok a javasolt), ha valamiért ettől szeretnél eltérni, kérlek szólj a csapatnak és állítanak a hűtési fokokon. A fűtőtestek ugyancsak szabályozhatóak, így ha fel-le szeretnéd venni, ugyancsak jelezd nekünk és megcsináljuk. Ettől függetlenül mindig kérdezd meg a melletted dolgozókat is, hogy nem zavarja-e őket a változtatás.

A térben folyamatos a légcsere, de néha indokolt a szellőztetés, akár télen is. Igyekszünk ezt rendszeresen végezni, de ha úgy érzed, nyiss bátran ajtót egy-két percre, csak figyelj arra, hogy legyen KAPTÁRos csapattag a közelben valamint az esetlegesen az ajtónál ülő másik tag se fagyjon meg.

Nyitvatartáson kívüli munka. Sok tag számára a hétköznap reggel 8 és este 8 közötti időszak nem ideális a munkabeosztásuk miatt, nekik a 0-24-es bérleteinket biztosítjuk, amivel bármikor be tudjak jönni a KAPTÁRba dolgozni. Ettől függetlenül, a KAPTÁR nem szálláshely, ne is használd annak.

Tájékoztatás, változások: A csapattal a legjobb tudásunk szerint tájékoztatunk benneteket minden napi szintű, a KAPTÁRt, munkát érintő információkról minden csatornánkon valamint ha az ÁSZF-et vagy a Házirendet módosítanánk, ugyancsak tudtok róla időben. Bármilyen kérdésetek, javaslatotok lenne, keressetek minket.

Biztonság, talált tárgyak: A KAPTÁRban riasztórendszer, távfelügyelet és kamerarendszer biztosítja elsődlegesen azt, hogy a térben található értékeink, mi magunk biztonságban lehessünk. Emellett persze a biztonság elsődleges forrása a bizalom és hogy egymásra, egymás dolgaira is odafigyelünk. Bármilyen lopási gyanút, eltűnést azonnal jelezzetek a csapat felé. Amennyiben a térben bármilyen elhagyott tárgyat találunk, úgy azt a Classic ruhatárában található „talált tárgyak” dobozban gyűjtjük. Szóval ha nálunk hagytál el valamit, azt biztosan megtalálod vagy ott ahol hagytad, vagy a front deskben és a gyűjtőben. 

Házirend megszegése: A közösség lényege, hogy együtt hatékonyabbak vagyunk, jobban érezzük magunkat és figyelünk egymásra, de van olyan helyzet, hogy valaki már nem kompatibilis a közösen lefektetett, elfogadott szabályokkal. Így ha a Házirendben vagy ÁSZF-ben meghatározott szabályokat és elfogadott normákat valaki megszegi (legyen akár egyszer vagy többször), a KAPTÁRnak joga van azt a tagot saját belátása szerint a közösségi irodából, a közösségből kizárni. Erre vonatkozóan természetesen a párbeszédre törekszünk, mert hiszünk abban, hogy minden megbeszélhető és mindenki tud változni, és minden esetben igyekszünk írásban vagy szóban jelezni a problémát, de megtartjuk magunknak a jogot arra, hogy ha a közösség szempontjából jobb, ha valaki kilép, élhessünk ezzel a lehetőséggel.

 

FIXIE extrák

 “Ha a csend beszélni tudna…”, akkor nem csendnek hívnák. A FIXIE-t azok választják, akik jobban csípik a csöndes, nyugodt munkakörnyezetet, mint a kreatív zsivajt. Kérünk, hogy vigyázz erre a nyugodt, békés atmoszférára Te is! Szó sincs némasági fogadalomról: a FIXIE-sek egymás közti halk kommunikációja teljesen természetes, ha azonban hosszabb (és hangosabb) megbeszélésed, telefon- vagy Skype-hívásod lenne, kérünk, használd mindig a telefonfülkéinket vagy a tárgyalókat! Ugyanez okból kérünk arra is, hogy a FIXIE-tér ajtaját mindig csukd be magad után. 

Egy vérbeli FIXIE csak a piacon terjeszkedik, nem a szomszéd asztalán. A KAPTÁR-ban az egyes munkaállomások között sosem lesznek falak, csak láthatatlan határvonalak, ezeket azonban kölcsönösen tiszteletben tartjuk. Kérünk, ne feledd Te sem: ahol a Te FIXIE-d véget ér, ott kezdődik valaki másé! Ha azt szeretnéd, hogy senki se lógjon át Hozzád, Te se hódíts el újabb és újabb területeket a szomszédtól.

Ne hagyd, hogy bárki megorroljon Rád! (#kajaszag-policy) Szerintünk a legnagyobb hajtásban is megérdemelsz pár percnyi (kaja)szünetet, ezért arra kérünk, hogy a messzire illatozó (mások szerint: szagló) reggelidet/tízóraidat/ebédedet/uzsonnádat/vacsorádat mindig a FIXIE-téren kívüli étkezőben költsd el. Legális teljesítményfokozók – mint csokoládék, sütemények, gyümölcsök, müzlik és egyéb szagtalan nyalánkságok – használata természetesen mindenkor megengedett.

 

 

Tetszett? ...Akkor ne felejtsd el megosztani 🙂