VISSZA

HOGYAN NE VESZTEGESD AZ IDŐD

IDŐMENEDZSMENT TIPPEK, TRÜKKÖK

Ha a szabadúszó élet a lovagság modernkori megfelelője, a produktivitás minden bizonnyal az a lovagi páncél, ami, ha megfelelően van jelen – akár egy alkalmazott, akár egyéni vállalkozó életében-, képes felvenni a harcot a legsürgetőbb határidőkkel, a legmakacsabb projektekkel és mindnyájunk közös félelmével: az elvesztegetett munkaórákkal szemben is. Ha estére gyakran érzed azt, hogy teljesen szétcsúsztál a napi feladataiddal, habár egész nap lett volna időd befejezni a határidős melód, neked szólnak a következő időmenedzsment tippjeink!

 1. Az energiád oszd be, ne az idődet!

  Sokkal hatékonyabb lehetsz, ha nem azt veszed számba, hogy optimálisan mennyi idő befejezni egy feladatot, hanem azt, hogy a többi dolgod mellett mennyi energiád és kedved lesz hozzá. Például, egy amúgy is nyögvenyelős projektet sokkal nehezebb elkezdeni egy fárasztó munkahéttel a hátad mögött, mintha épp egy pihentető hétvége után vennéd fel újra a fonalat.

 2. Ne nyisd meg az emailfiókod dél előtt!

  Egy új, népszerű elmélet szerint az ember véges mennyiségű akaraterővel rendelkezik, és ha ezt a napja elején elhasználja olyan apró “nemszeretem feladatokra”, mint például az emailek megválaszolása, sokkal kevesebb kedve és kitartása marad arra, hogy a fontos, vagy a számára kedves teendőit elvégezze. Plusz, az az érv is az emailek későbbi olvasása mellett szól, hogy ha maradtak elvégzendő feladataid előző napról, és emellé rád ömlik a számtalan email miatt érzett nyomás, nagyobb eséllyel kezdesz el aggódni vagy szorongani a napi munka mennyiségétől, mint hogy ténylegesen nekiállnál dolgozni.

 3. Készülj már előző este!

  Egyetlen apró dolog is, amit előző este végzel a másnap reggeli gyorsabb napkezdésedért, már nagyban növeli a produktivitásod és az energiád. Elég például, ha bekészíted este a hűtőbe a másnapi zabkásádat – nem csak egészségesebb az overnight zabkása, de te is lendületesebben pattansz ki az ágyból azzal a tudattal, hogy vár a reggelid. 

 4. Némítsd le a telefonod!

  A produktivitás és a time management egyik legnagyobb gyilkosa a telefonod, azon belül is az olyan, függőséget kialakító alkalmazások, mint a Facebook és az Instagram. De nem csak a tízpercenként felugró, értelmetlen értesítések tudnak kizökkenteni, hanem a telefonhívások is. Jobb tehát lenémítani a készüléked, vagy egyenesen egy másik helyiségbe. Ha nem látod, sokkal kevesebbet fogod használni.

 5. Állíts össze egy munkakezdő rutint!

  Ugyanúgy, ahogy -jó esetben- kialakítottál magadnak egy reggeli rutint, nagyon fontos, hogy legyen ilyen szertartásod munka előttre is. Nem kell nagy dologra gondolni: elég például, ha néhány guggolást végzel, mielőtt leülsz, vagy elkészíted a kedvenc teádat. Miközben ezeket a tevékenységeket végzed, az agyad felkészül arra, hogy hamarosan dolgoznia kell, így kevesebb időt fog igénybe venni a munkára hangolódás. 

Tetszett? ...Akkor ne felejtsd el megosztani 🙂