VISSZA

MIÉRT JOBB A FIXIE

 

John Edwards: 5 ok, hogy miért érdemesebb FIXIE munkahelyet választani az irodabérlés helyett

Mennyibe kerül havonta fenntartanom egy irodát? Ez a kérdés több cégvezető életében pénzügyi rémálmokat okoz, különösen ha vállalkozása nem úgy működik, ahogy tervezte. Nem kérdés, hogy mindenkinek szüksége van egy helyre, ahol tud dolgozni, de az irodabérlés költségei évről évre növekszenek, ami a legtöbb vállalkozás számára megnehezíti a lépéstartást. Ezek a problémák szinte minden céget érintenek, de az egyéni vállalkozásokat és a kisvállalkozásokat sújtják leginkább.

Szerencsére nem feltétlenül kell hagyományos módon, egy magas költségű irodában dolgoznia annak, aki boldogulni akar. Választható az otthoni munka, vagy el lehet látogatni a legközelebbi kávézóba, ahol ingyenes Wi-Fi. Ezek nagyon költséghatékony megoldások, kérdés ugyanakkor, hogy mennyire lehet hatékonyan dolgozni ilyen módon?

Otthon esetleg nincs egy nyugodt pillanat, a kávézóban állandó zaj van és zsizsegés, ráadásul a net is állandóan elmegy. Nem beszélve arról, hogy milyen nagy a kísértés, hogy az ember az összes pénzét kávéra és bagelre költse. 

A hagyományos iroda egyik, ha nem a legjobb alternatívája az ún. FIXIE.  Egyszerre ötvözi egy iroda funkcionális hátterét és biztonságát a home-office rugalmasságával, ráadásul az irodafenntartás költségének töredékéért. A közösségi irodák, mint például a KAPTÁR is,  jellemzően többféle, különböző bérleti konstrukciót kínálnak. Azok számára, akiknek fontos a saját munkahely és egy iroda adta biztonságos háttér, ideális megoldást jelent a fix, dedikált munkahelyet biztosító – többnyire FIXIE-ként emlegetett – tagsági bérlet.

Íme 5 ok, hogy miért jelenti a FIXIE reális alternatíváját az irodabérlésnek.  

1.    A FIXIE bérletek a hagyományos iroda fenntartási költségeinek csak a töredékébe kerülnek.

A közösségi irodák legnyilvánvalóbb előnye az alacsony költség. Vegyünk egy átlagos, 2 személyes irodát. A fenntartás havi költsége alsó hangon is eléri az 1.000 dolláros nagyságrendet. Különösen igaz ez, ha egy kis csapat olyan költséges nagyvárosokban működik, mint New York City, San Francisco, Boston vagy Chicago. New Yorkban például az irodabérlet átlagos éves költsége $74 USD négyzetlábanként (1 négyzetláb=0,09 négyzetméter). Tehát egy nagyjából 10m2-es irodaterület 7400 dollárba kerül évente, ami nagyjából havonta 616 UD_t jelent.

És ez csak a bérleti díj. Erre jön még a bútorozás költsége, a számítógépes hálózat kiépítése és működtetése, takarítás, és még számtalan kisebb nagyobb tétel. Mindez együtt elég komoly kötelezettségeket ró bármely vállalkozásra, nem beszélve arról, hogy a legtöbbjüknek nincs is ezekre mindig szükségük.

Egy FIXIE bérlettel viszont ezeknek a költségeknek egy kis hányadáért mindezt megkapjuk, és még sokminden mást is. És természetesen egy saját, dedikált munkaállomást, amit mindenki úgy alakít ki magának, ahogy akar. De a legtöbb FIXIE bérlet biztosít 24/7-es elérést, recepciót, kedvezményes tárgyalóbérlést, és más egyéb szolgáltatásokat, nem több, mint havi párszáz dollárért.      

2. A FIXIE kiváló lehetőséget ad egy minőségi, működő network kialakítására.

Vegyünk példának egy szabadúszó szövegírót, aki olyan szolgáltatás platformot akar elindítani, mint a Pick The Writer vagy a Writing Judge. Bizonyos munkák, mint  a kutatás, az értékelések összeszedése, vagy az ügyfélkapcsolatok kezelése még csak-csak menni fog, de ki fog mondjuk honlapot tervezni és fejleszteni, vagy megcsinálni egy keresőoptimalizálást? Biztos, hogy lesznek feladatok, amihez segítségre lesz szükség. Ezek a kérdések egy közösségi irodában néha maguktól megoldódnak. Lehet, hogy éppen a szomszéd asztalnál fog ülni a megfelelő ember, vagy kávézás közben találtok egymásra. Én innentől már könnyebb. 

A közösségi iroda ideális kereteket nyújt, hogy megismerkedjünk emberekkel más szakmákból, iparágakból. Olyanokkal, akik hasznosak lehetnek számunkra, és akikkel a későbbiekben számos területen együtt tudunk működni. Belőlük alakulhat ki az a network, amelyik a későbbiekben akár hivatkozásaink forrása is lehet.  Egy hagyományos irodában a munkavégzés tulajdonképpen elvág a külvilágtól, attól a lehetőségtől, hogy közvetlen kapcsolat, együttműködés jelenthet. 

3. A FIXIE növeli a hatékonyságot.

A megfizethetőség és a networking lehetőségek mellett a közösségi irodák egyik legnagyobb előnye, hogy inspiráló, kreatív környezetet biztosítanak, ami nagyban növeli a munka hatékonyságát. A legtöbb ember számára egy  cég irodájában, home-officeban vagy akár egy közeli kávézóban dolgozni legkevésbé sem ideális.

Home-office-ban az otthoni feladatok óhatatlanul és kéretlenül is beszivárognak a munkába, és ha valami, hát ez biztos nem kedvez a kreatív alkotásnak, a legtöbbeknek az egyedüllét is elviselhetetlen egy idő után. Ugyan más szempontból, de az irodák monoton környezete ugyanilyen deprimáló hatással tud lenni. 

Egy FIXIE bérlet megvásárlásával ezek a problémák egycsapásra megszűnnek. Egy jó választással például rögtön levethetjük az ingázás nyűgét magunkról, ez önmagában felszabadító érzés tud lenni. De mindennél többet ér az inspiratív közeg, az az energia, amit a körülöttünk alkotó, hozzánk hasonló emberekből tudunk meríteni. A jó légkör a legjobb ösztönző!

4. A FIXIE professzionális megjelenést biztosít.

Más coworking bérletekkel szemben a FIXIE bérlet lehetőséget ad arra, hogy a saját munkaállomásodat – bizonyos keretek között – akár saját branded arculatára szabd, ami különösen fontos, ha ügyfeleket, partnereket fogadunk, ami egyébként FIXIE-vel szintént lehetséges. Könnyen belátható, ha egy ügyfelet – különösen egy újat – az otthonunkban, vagy egy kávézóban fogadunk, az nem tűnik túl profinak, sem pedig bizalomgerjesztőnek. A biztonsági kérdésekről már nem is beszélve.

A FIXIE nem csak kiküszöböli a biztonsági kérdéseket, de modern, progresszív, és megbízhatóan profi megjelenést is biztosít. Az ilyenfajta bizalom megteremtésének pedig óriási szerepe lehet egy potenciális üzleti vagy partnerkapcsolat kialakításában.

5. A FIXIE bérlet összehasonlíthatatlanul rugalmasabb, mint az irodabérlés.

Számos oka van annak, hogy egyre több kis- és nagyvállalat fordul el a hagyományos irodabérleti szerződésektől, de ezek közül egyik elsődleges ok az, hogy a hagyományos irodahelységek bérleti feltételei viszonylag merevek.

Hosszútávú elköteleződés, feleslegesen fenntartott terek és szolgáltatások, áttekinthetetlen költségkonstrukciók egyaránt jellemzőek. De ezek a problémák egy közösségi iroda esetében fel sem merülnek. A FIXIE bérlettel azért fizetünk, amire szükségünk van, és amit használunk. A bérlet hozzáférést biztosít a munkaállomáshoz, tárgyalókhoz, közösségi terekhez, irodatechnikához,  és persze a közösséghez is. És mindezt a hét minden napján, beleértve a hétvégéket is, éjjel vagy nappal.

És ha valahogy úgy alakul, hogy mégsem jön be a közösségi iroda lét, akkor sincs baj. A FIXIE bérletet a rákövetkező hónaptól le lehet mondani, mindenféle kötelezettség vagy következmény nélkül. Ez a fajta – a közösségi irodákat jellemző rugalmasság jelenti az egyik legfőbb vonzerőt egyre több vállalkozás számára.

Zárszó

Bár a közösségi terek általában ideálisabb munkakörülményeket teremtenek, mint a hagyományos irodák, de mindegyik különbözőképpen, és persze különböző árakon teszi ezt. Mielőtt az ember FIXIE bérletet vásárol, érdemes alaposan végigszámolni a különböző ajánlatokat, hogy az igényeinkhez leginkább passzolót válasszuk.

Ezt meghatározza a költségvetésünk, a kínált szolgáltatások, a lokáció, és még számtalan apróság. A leghatékonyabb módja az ideális közösségi iroda kiválasztásának, ha az elköteleződés előtt kipróbáljuk a helyet egy napi- vagy félnapi jeggyel. Ha tetszik a hely, akkor maradsz, ha nem, egyszerűen kisétálsz.

Az eredeti cikket angolul itt olvashajtátok: https://kaptarbudapest.hu/en/news/blog-en/guest-post-john-edwards-5-reasons-why-you-should-choose-fixie-over-office-rent/

Tetszett? ...Akkor ne felejtsd el megosztani 🙂