VISSZA

9 év 9 csapás

9 CSAPÁS A KAPTÁRBAN

 

Sok váratlan esemény állított minket kihívások elé a kezdetek óta. Időről időre jó ezekre visszatekinteni és hitetlenkedni, mi mindenen verekedtünk át magunkat az évek alatt. 


1️⃣ Az első csapás még a nyitás előtt ért minket, amikor kiderült, hogy a pályázati forrás, amin indultunk, hogy finanszírozzuk a kialakítást, csendben elfogyott, csak a pályázókat elfelejtették értesíteni

2️⃣ A második csapás rögtön a nyitás után ért minket: a 15 emberből, aki biztosra ígérte, hogy nyitás után jön hozzánk dolgozni, végül senki nem jött el; így az első évben bizony sokszor hosszú-hosszú órákon keresztül volt üres a KAPTÁR

3️⃣ 2015 nyarán, a híres nagy augusztusi nagy zuhé minket is elért. Bár a mi pincénkben nem ért derékig a víz, mint a környékbeli házakban, jó 30 centiméteren állt a víz a pincénkben. Csodálatos kép volt, ahogy a bennragadt közösségi tagjaink, és Tamás az ügyvédünk is merték a vizet a pincéből, ki milyen eszközt talált ehhez. Jelentős mennyiségű kár keletkezett, ipari fertőtlenítés után a pincét újra kellett festetni és berendezni.

4️⃣ Beázás felülről: ez a kedvencünk. Amikor az emeletet építettük a fejünk fölött 2016 elején, egyik reggel Hankovszky Kati, aki 8 előtt beérkezett az irodába kétségbeesetten telefonált, hogy ömlik a víz a plafonból. Hosszú történet, de kiderült, hogy betörtek az építkezésre és pechjükre egy salakra visszabontott területet találtak mindenféle érték, felszerelés nélkül. Az elszánt betörők nem akartak üres kézzel távozni, ezért leütötték a vizes strang réz csapját (talán 300 forintot is ér), és hagyták hogy a víz teljes nyomással ömöljön ki a salakra. A kár több százezer forint lett. Amire viszont szuper büszkék vagyunk, hogy ipari hőlég-fúvókkal úgy kiszárítottuk lent a plafont, hogy másnap ki tudtunk nyitni!

5️⃣ A második beázás felülről nem sokkal ezután jön, amikor az emeleti szellőztető rendszerhez nagyméretű lyukakat kellett az ablakok alá vágnunk, amit vizes fúrással készítenek (vízzel hűtik a gyémánt fúrófejet). A két beázás után kicserélhettük a teljes álmennyezetet és egy komplett tisztasági festéssel ünnepeltük meg, hogy ezt is túléltük.

6️⃣ Szintén még 2016 júniusában készültünk a 4. születésnapi bulinkra, mely egyben az új emeleti rész átadó ünnepsége is volt. Egy héttel az esemény előtt hívtak bennünket a kedves beszállítók, hogy felpakolás közben az összes üvegfalunkat ripityára törték, és hogy egy szűk hónapot fognak csúszni a szállítással. Így történt, hogy az emeleti tér megnyitásakor szellemként lehetett még átsétálni a szobák között, amit az ünneplők inkább élveztek is.

7️⃣ Szerény “csapás”, inkább vicces történet 2019-ből, amikor átadtuk az átalakított új FIXIE terünket a KAPTÁR Happening oldalán, és pár héttel később furcsa tócsák keletkeztek a konyhánkban. Több körben mindent átkutattunk, mindent ellenőriztünk, és nem értettük, hogy véletlen időközönként mitől úszik mégis a konyhánk. Végül nem volt más hátra, mint a szekrény- és falbontás, hogy feltárjuk, honnan jön a víz. A megoldás egy, a falban spontán végigérő légkondicionáló csepp elvezető csöve volt, amit a mesterember otthagyott a falban, hogy ott úgy jó is lesz.

8️⃣ Minden csapásunk legnagyobbika tavaly márciusban ütött be és még mindig együtt élünk vele. Tudjátok ti is mire gondolunk. Majd’ 8 évig soha, egyetlen munkanapra sem zártunk be, a covid mégis minket is bezárásra kényszerített. Nem is éltük volna túl, ha nem siettek volna a megsegítésünkre a közösségi tagjaink, akik sorra buzdították egymást is, hogy akkor is hosszabbítsák meg a bérleteiket, amikor nem tudnak bejárni hozzánk. Minden várakozásunk és reményeink fölött segítettek meg bennünket a közösségi tagjaink, akiknek kimondhatatlanul hálásak vagyunk azóta is.

9️⃣ És akkor a 9. csapás. A KAPTÁRból 9 év alatt soha semmit sem loptak el, pedig egyetlen ajtó választ el minket az utcától. Kivéve 2014-ben, amikor egy kiállítás megnyitó után eltűnt a gyönyörű szappantartó a mosdónkból. Azóta is hiányoljuk!

Tetszett? ...Akkor ne felejtsd el megosztani 🙂