Múlt héten rendhagyó  közösségi ebéden vehettünk részt, ugyanis most a szokásos ismerkedős beszélgetés helyett egy mini workshopot tartott nekünk Derek Loudermilk.

Ha röviden kéne összefoglalnunk, hogy kicsoda is Derek pontosan, akkor nagy bajban lennénk. Ő egy profi kalandor, bestseller író, a sikeres Art of Adventure podcastok hostja, üzleti tréner, a csokoládék rabja és apa :) Derek az elmúlt 4 évét utazással töltötte – 8 hónapos kisfiát is magával vitte az eddig meglátogatott 8 országba – most pedig itt volt nálunk, hogy megossza velünk a kapcsolatai kiépítéséhez használt technikáit! :)

Hallottatok már a Dunbar számról? Azt mondják, hogy a 150 az a szám, ahány kapcsolatot egy ember fent tud tartani maga körül. Ezt még 3 csoportra bonthatjuk: 5 fő, akikkel szinte napi szinten tartjuk a kapcsolatot és a legközelebb állnak hozzánk; 50 fő, akikkel szintén rendszeresen beszélünk, de vagy távolabb állnak tőlünk vagy a rendszersség ellenére ritkábban érintkezünk velük; és 95 fő, akikkel bár még tudjuk tartani a kapcsolatot, de már kiesnek a szűkebb kapcsolati körünkből.

Derek azt javasolta nekünk, hogy találjuk meg az életünkben az úgynevezett “super connector”-öket, akiknek olyan széles a kapcsolati hálójuk, hogy rajtuk keresztül mi is rengeteg embert tudunk megismerni.

Kapcsolataink kiépítésekor érdemes a 3 arany kérdést bevetni:

  1. Miben tudunk segíteni a másiknak? – segítségre ugyanis mindenkinek, még a milliárdosoknak vagy hírességeknek is szüksége van, ez alól senki sem kivétel.
  2. Milyen ötlettel tud ellátni minket a másik? – ezzel is egy ölelést adva az egójának.
  3. Szerinte kit lenne érdemes felkeresnünk, hogy segítsen nekünk? – az előző kérdés elvén továbbmenve.

Végül pedig még egy ötletmorzsa fért bele a közösségi ebéd idejébe Derektől, ez pedig az 5 perces szívesség módszere. Hogy minél több emberrel tudjuk fenntartani a kapcsolatot, érdemes olyan megoldásokon gondolkoznunk, amik számunkra rövid idő alatt is kivitelezhetőek. Ha olyan személyről van szó, akivel kedveljük egymást, próbáljunk “szívességet” tenni nekik. Ez akár lehet egy olyan egyszerű dolog is, mint a figyelmünk a mondanója iránt. Ha viszont olyan személyről van szó, akivel nem felhőtlen a viszonyunk, érdemesebb szívességet kérni tőle, hogy érezze, nekünk rá, az ő segítségére van szükségünk. Ez lehet például egy olyan apróság, mint egy érdekes könyv kölcsönkérése.

Derek a workshop után is szívesen válaszolt a kérdéseinkre, így többen még maradtak egy kis beszélgetésre ebéd után is, és csak később tértek vissza a munkájukhoz.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Havonta küldünk neked egy levelet az éppen aktuális programokról és híreinkről.

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál