VISSZA

9 év 9 tévedés

9 TÉVEDÉS AZ ÉVEK SORÁN

 

Talán ez a legtanulságosabb listánk a szülinapi visszaemlékezésünkben. Azóta is jó visszaolvasni a hozzászólásokat és a pozitív megerősítéseket arról, hogy érdemes és hasznos ezeket a történeteket is megosztani veletek. 


1️⃣ A 3D nyomtató esete a pincében: egyik közösségi tagunktól jött a lehetőség, hogy használatban lehet nálunk egy ipari méretű, német 3D nyomtató. Szép elképzelésnek tűnt, hogy a nálunk dolgozó tervezők, akár rögtön ki is nyomtathatják a munkájukat, azonban annyi előkészület, próbanyomtatás, beállítás és költség járt a folyamattal, hogy nem válhatott működőképessé.

2️⃣ Kiderült, hogy az sem volt egy sikeres ötlet, mikor a KAPTÁR indulásakor a rendezvényterünk a coworking térben volt, “váltott műszakban”. Épp ezért nagyon örültünk, mikor végre megnyílhatott az emeleten egy külön tér az eseményeinknek. Akkor pedig pláne, mikor a Révay köz túloldalán már egy igazán tágas helyszínt dedikálhattunk külsős rendezvényeknek is. Azzal viszont nem számoltunk, hogyha nem hibrid térként használjuk a rendezvényterünket, akkor az a héten akár több napon is panghat az ürességtől. Eközben a coworking forgalmunk továbbra is nőtt, ezért 2019-ben FIXIE állomásokat alakítottunk ki ezen a szinten is. Mostanra kiderült, hogy jól döntöttünk.

3️⃣ Költségcsökkentés helyett telítettség mindenek felett! Az üres térnél nincs drágább. Nem tudunk úgy költséget spórolni, ha üresek vagyunk. Célzott marketing tevékenységet alig végeztünk a nyitáskor. Az első három évben mindössze 600.000ft volt minden marketing költségünk. Legfőképp a saját networkünkön keresztül hívtunk résztvevőket a rendezvényeinkre, akiket viszont később nem kerestünk fel újra, alig foglalkoztunk utókövetésekkel.

4️⃣ Költségcsökkentés helyett kockázat csökkentés! A helyszín megtalálása után, sikerült egy igazán kedvező bérleti díjban megegyeznünk a tulajdonossal, viszont minden felújítási munkálatot saját költségként vállaltunk magunkra, ami mostanra jóval megnövelte az ingatlan értékét. Tanulság: inkább kiszámítható konstrukciót érdemes választani az azonnali költségcsökkentés helyett.

5️⃣ Jó ötletek, amik végül nem jöttek be: volt egy szépen előkészített együttműködésünk egy nagyon jól kialakított, közeli, exkluzív edzőteremmel, ahová kedvezményesen járhattak a tagjaink edzeni. Végül az volt a tanulság, hogy sokaknak már megvan a kedvenc törzshelye vagy csak egyszerűen nem jár rendszeresen sportolni. Az előzetes felmérés fontos!

6️⃣ KAPTÁR Shuttle Bus: ugyanilyen kezdeményező kedv ragadott el minket, mikor a vírus ideje alatt a tömegközlekedés kikerülésével szerettük volna megkönnyíteni a bejárást a tagjainknak. Egy előzetes felmérést követően azonban kiderült, hogy keveseknek érte volna meg egy belsős buszjárat.

7️⃣ Kemény tanulópénz volt az is, mikor az első egy két évben nem volt még megfelelő rendszerünk ahhoz, hogy ellenőrizhessük a kiszámlázott díjaink beérkezését. Ebből a papíron számlázós korszakunkból 3-4 év rálátás után bizony előkerültek olyan kintlévőségek, amikből megtanultuk, hogy fel kell építeni ellenőrző rendszereket.

8️⃣ Az egyik kedvenc tanulságunkat Tolnai Ákos közösségi tagunknak köszönhetjük. Egy egyedi ajánlat írása közben kérdezett rá, hogy az ügyfeleink hány százaléka kér ilyen ajánlatot, amihez minden alkalommal megpróbálunk speciális árazást szabni. Kiderült, hogy elenyésző. Ekkor jöttünk rá arra, hogyha van valamid, ami működik, akkor meg kell próbálni annál maradni és megtalálni azokat az embereket, akik pont ezt keresik. Azóta is legfőképp mindenki azokat a csomagokat választja, amiket a honlapon is megtalál nálunk.

9️⃣ Végül pedig talán tévedésnek bizonyult az is, hogy minden vállalkozásnak gyorsan kell növekednie. Sok éven keresztül sok energiát fektettünk a tereink bővítésébe, sőt új lokációk tervezésébe is. Viszont egy közös munkatérként használt iroda egyik sajátossága, hogy minden új tér saját közösséget is teremt. Ezt már a Révay köz két oldalán lévő irodáinkban is megfigyelhettük. Egy közösség orientált coworking iroda pedig inkább egy összetartó közösséget akar építeni és nem többet.

Tetszett? ...Akkor ne felejtsd el megosztani 🙂