KAPTÁR 2.0: Level UP!

képek a megnyitó buliról

A megnyitó beszéd:

A mai nap ünnepnap. Nekünk például legalább 150 okunk van arra, hogy ünnepeljünk. Ennyi négyzetméterrel lett ugyanis nagyobb a KAPTÁR. Ha a pincét nem számoljuk, akkor épp megkétszereződött a területünk. Bizony: Négy év alatt a kétszeresére nőttünk!

Ráadásul, ahogy a mai rendezvény szlogenje is fogalmaz: Nektek nőttünk nagyra!

A mai nap ünnepnap. Evidens módon az nekünk, a KAPTÁR közösségének. De fontos nap a budapesti, vagy akár a hazai coworking-piac egészének. A mai nap ugyanis – az Impact Hub és a Mosaik közelmúltbéli megnyitójával együtt – mérföldkő a magyar coworking-történelemben. Amit – ne feledjük –, barátaink, a Loffice-os lányok kezdtek el írni…

Négy év alatt nem csupán a KAPTÁR lépett magasabb szintre, hanem az egész budapesti coworking irodapiac.

Ugyanakkor a KAPTÁR nem pusztán coworking iroda… Mi közösségi iroda vagyunk. És nem azért lettünk az, mert nem találtunk pontosabb fordítást az angol kifejezésre. Hanem azért, mert komolyan gondoljuk. Mi nemcsak teret akarunk adni a minket választó szabadúszóknak. Hanem közösséget is, amelyben otthon érezhetik magukat. Amely inspirálja őket. És amelynek a tagjait ők is inspirálják. Talán mindannyian másképp és másfajta intenzitással – de mindannyian.

A KAPTÁR egy élő közösség. Egy komplett kis világ. Majdnem azt mondtam, hogy zárt kis világ, de ennél pontatlanabbul nem is fogalmazhatnék… Merthogy nagyon is nyitott világ. A KAPTÁR lényegét talán Tolnai Ákos barátunk, az egyik régi közösségi tagunk fogalmazta meg a legtalálóbban. „Kezdetben az iroda miatt jön ide az ember, de a közösség miatt marad.”

Több mint 5 éve kezdtük el tervezgetni az álmaink irodáját. És most ha körül nézel, pont ezt látod. Ha ma előkerül néhány kép a kezdetekről, egyszerre mosolyogat meg és rándul össze egy kicsit a gyomrom tőle… Az első hónapokban ugyanis volt, hogy csak 1-2 ember dolgozott rajtunk kívül a térben. És bizony olyan is volt, hogy senki se. Nehéz volt.

De ez ma már olyan távolinak tűnik. Ma a közösségi ebédeken inkább már az a gondunk, hogy nem férünk el az asztal körül. Pedig jó nagy asztalaink vannak :-) A közösségi események jó ideje már az itt-dolgozóknak köszönhetően működnek. Maguktól. Illetve tőletek :-) Mi meg egyszerűen csak élvezzük a közösséget, ami a KAPTÁR lényege.

Tehát ebben a közösségben, ebben a kaptáros mikrokozmoszban sokféle ember él:

  • Van, aki azért választ minket, mert időnként szüksége van egy inspiráló, produktív közegre.
  • Van, aki azért választ minket, mert minden nap szüksége van egy produktív helyre.
  • Sőt! Van, aki azért jön hozzánk, hogy legyen valami állandóság a szabadúszó életében.
  • Van, aki azért jön hozzánk, hogy legyen változatosság a hétköznapjaiban.
    • „És van, aki még nem jött el hozzánk, nekik készítettük ezt a reklámfilmet…” :-)

Ez a közösség ennyire sokszínű és pont ilyen változatos igényeik vannak. A KAPTÁR 2.0 erre a sokféleségre reagál. Egy csomó új szolgáltatás, amelynek elindítását hónapok, vagy évek óta terveztük, ma elindul. A közösségi tag, aki azokon a lépcsőkön felmegy, nemcsak a szó szoros értelmében találja magát egy „magasabb szinten”. A KAPTÁR 2.0 nemcsak arról szól, ami szemmel látható – ami „hardver”. Hanem arról is, ami a dolog „szoftver-részét” illeti.

Egyszerre két ellentétes igényt támasztanak felénk: vannak akik alkalmilag szeretnék használni a teret nagy szabadsággal; és akik állandóan szeretnék használni nagy kényelemmel. Ezért megalkottuk a FLEXIE és a FIXIE csomagokat. Kezdjük a FLEXIE-vel!

Mint talán tudjátok, a világ coworking irodáiban általában rugalmas munkaállomások vannak. Az emberek ott ülnek le és kezdenek el dolgozni, ahol épp szimpatikus nekik, vagy ahol szabad helyet találnak. Reggel itt, délután talán ott…Törzshelyek persze mindig kialakulnak, de ez inkább csak szokásjog, nem pedig garancia. Félreértés ne essék: a coworkinget választó szabadúszók ezt nem élik meg negatívumként. Sőt, sokaknak ez kifejezetten tetszik. Ők elsősorban szabadok akarnak lenni és a szabadsághoz ez is hozzátartozik. Ez a fajta változatosság és rugalmasság.

A mostani fejlesztésnek az a célja, hogy ezen a téren is többet tudjunk nyújtani. Hogy azok a közösségi tagok is többet kapjanak, akik ennek a szintnek, a „KAPTÁR klassziknak” a szabadabb, lazább koncepcióját választják.

Így van: neki és a hozzá hasonló tagoknak is többet szeretnénk adni. Az ő érdekükben térünk át az ún. FLEXI rendszerre! Ez azt jelenti, hogy ezentúl máshogy mérjük az időt. Méghozzá K-ban. Ahol a K, KAPTÁR-napot jelent! Mostantól különböző mennyiségű K-kat – KAPTÁR-napokat – lehet venni egy-egy hónapban. 4K-t, 8K-t, 12K-t. Így ezentúl akkor is találsz testhez álló csomagot, ha hetente átlagosan csak 1, 2 vagy 3 napot jönnél a KAPTÁRba. A FLEXIE rendszer tehát – ahogy a neve is mondja – rugalmasságot ad a tagjainknak.

Vannak azonban a közösségünkben olyanok is, akik már régóta jelezték, hogy személyre szóló helyet szeretnének a KAPTÁRon belül. „Saját asztalt, saját kupival” – ahogy az egyikük fogalmazott :-) Tudtuk, hogy igazuk van, de a mostani bővülésre, az új emeleti irodára volt szükségünk ahhoz, hogy ezt meg is tudjuk adni nekik.

Az új FIXIE csomagunkkal dedikált, saját asztalt kapsz, amire mindig számíthatsz. Úgy találod, ahogy hagytad. Még akkor is, ha nyaralásból jössz vissza. Ráadásul önálló beléptető rendszere van, hogy a legdrágább eszközöket is nyugodt szívvel ott hagyhasd éjszakára.

Ma, büszkén osztjuk meg veletek a hírt, hogy a mai hivatalos megnyitó előtt a FIXIE-knek már nagytöbbsége elkelt! Azt hittük, hogy ilyesmit csak a Tesla vagy az Apple élhet át… :-)

A két szint között persze teljes átjárás.  A FIXIE-sek ugyanúgy lejöhetnek majd ide is dolgozni, ahogy a FLEXIE-sek is felmehetnek a fenti tárgyalóba, a telefonfülkébe vagy épp a csendes térbe.

Kedves Barátaink, Kedves Vendégeink!

A mai nap azért olyan fontos nekünk és azért akartuk Veletek is megosztani az örömünket, mert a KAPTÁR ezekkel a fejlesztésekkel lett végképpen olyan, amilyennek az induláskor megálmodtuk. Kozmopolitának, de otthonosnak. Nemzetközinek, de hamisítatlanul budapestinek. Ti tettétek ilyenné! Mert nemcsak, Nektek, hanem Veletek növünk nagyra!

az új emelet alaprajza

alaprajz csöndszoba
alaprajz csöndszoba

1) Rendezvényterem

„Önök kérték.” De tényleg! Ma már egyre több rendezvényszervező igyekszik kilépni a szállodai konferenciatermek—éttermi különszobák—bérelhető klubhelyiségek Bermuda-háromszögéből. (No offense!)

Nagy örömünkre a KAPTÁR ma már egyre népszerűbb alternatívája a régi megoldásoknak ezen a téren is. Mostanáig azonban több megkeresésre kellett nemet mondanunk, mint ahányat befogadhattunk. Az ok egyszerű: a napközbeni rendezvények zavarták volna a közösségünk tagjait, nekünk pedig ők az elsők. Ezért a teret csak reggel 10 előtt, vagy este 6 után adtuk ki, így viszont sok nagy találkozásról le kellett mondanunk. Hiányzott egy tér, amely diszkréten elkülönül a többitől, mégis szerves része a KAPTÁRnak.

Végre megcsináltuk! Hangszigetelt üvegfalakkal, profi táblarendszerrel (köszönjük, Neuland!), gyorsan átalakítható berendezéssel és moziminőségű projektorral szeretnénk megfelelő élményt adni a programtartóknak és a résztvevőknek egyaránt.

Most már a nap minden órájában és a hét minden napján lehet nálunk meetupot, workshopot, üzleti reggelit, ebédet, vagy vacsorát tartani. (Uzsonnát is.)

vagy

Csöndszoba

Csöndszobaként akkor használjuk majd ezt a teret, ha aznap nincs kiadva rendezvényhez. Olyankor azok a közösségi tagok vonulhatnak el ide, akik épp „nagyon benne vannak valamiben”. Itt semmi sem zavarja majd a koncentrációjukat, ebben a Spotify sem fog szólni és a telefonok sem.
Ki itt belépsz, hagyj fel minden zajongással! Enjoy the silence.

2) Skype-szoba, aka. négyszemközti

Ezt a hangszigetelt – hamarosan ülőalkalmatossággal és pulttal is kiegészülő – fülkét azért építettük, hogy a fontos Skype-, vagy konferenciahívások lebonyolításához minél több és jobb minőségű tér álljon a közösségi tagok rendelkezésére. Amint látod, a helyiség elég tágas ahhoz, hogy akár one-on-one meetinget is tarthassatok benne. (Figyelem: ha hárman ültök be és valaki mindkét szemét lecsukja, az nem ér!)

3) Fenti tárgyaló

Mindent tud, amit a lenti tárgyalóink, csak még magasabb szinten. Tudniillik ez az emeleten van. Félre tréfa: a 4-8 fő számára is kényelmes új tárgyalónk üvegfala ugyan a fixie-térre néz, ám Chill-out zóna (ld. ott) felől nyíló ajtajának köszönhetően bárki használhatja –  bérlőink a közösségen túl, és persze a tagjaink, közösségen innen.

4) Nagytelefonfülke

Nálunk az a szokás, hogy a gyors telefonokat a közösségi tagok elintézi a térben, a hosszabbak idejére viszont bemennek valamelyik tárgyalóba vagy telefonfülkébe.Egyrészt, hogy ne zavarjanak másokat, másrészt, mert egy rövid telefonbeszélgetés is lehet bizalmas. A hangszigetelt ajtók mögött nemcsak az ilyen hívásokat lehet majd kényelmesen elintézni, hanem akár egy hosszabb videókonferencia-beszélgetést is, hiszen a szellőztetés és a berendezés is így lett tervezve.

5) Kistelefonfülke, aka. Talponálló

Ez a kicsinyke, de jól hangszigetelt fülke két dologra jó: a rövid-közepes hosszúságú telefonhívások lebonyolítására és arra, hogy szembenézz a félelmeiddel, ha esetleg klausztrofóbiás vagy. J

6) Fixie-tér

Ezt a teret Conrad Walsh Fixie-ről, az első, személyre szóló munkaállomásokat működtető közösségi iroda alapítójáról neveztük el, tisztelgésképpen.

Vagy nem. A másik magyarázat szerint a szó a ’fix helyekre’ utal, vagyis azokra a munkaállomásokra, amelyek akkor is a gazdájukra várnak, amikor a KAPTÁR lenti, flexie-terében már minden hely elkelt. (Történt már ilyen!) Ebben a teremben Neked is saját, garantált asztalod lehet, amelyen nemcsak a személyes holmidat tarthatod, de a „külön bejáratú” ujjlenyomat-olvasóval járó kétszeres biztonságnak köszönhetően már az értékes munkaeszközeidet sem kell többé magaddal hordanod, mindent itt hagyhatsz a fixie-den.

7) Chill-out zóna

Kajakóma? Kávészünet? Socializing? A kaptárosok – legyenek akár fixie-sek vagy flexie-sek – mostantól két helyen dolgozhatnak lazán, vagy lazíthatnak szorgosan. A lenti „heverősziget” mellett ebben a térben is kényelmes ülő-, illetve félfekvő-alkalmatosságok várják majd őket: Mindez csupán egy karnyújtásnyira az újabb teakonyhánktól. A Chill-out zóna hátterében az új WC-blokkunk magasodik tekintélyt parancsolón – a közösségi szavazás (fiúkat) meglepő eredménye szerint ráadásul immár nem koedukált, hanem külön fiú- és lány-szakasszal.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Havonta küldünk neked egy levelet az éppen aktuális programokról és híreinkről.

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál