Mompreneurs – Kulcsár-Vajda Enikő

Mompreneurs – Kulcsár-Vajda Enikő

Kulcsár-Vajda Enikő igazi szupermami, kétgyermekes édesanyaként vezeti saját vállalkozását, ami az Anyatest Projekt névre hallgat. Céja, hogy szülés után regenerálja és formába hozza az anyatársakat megfelelő szakmai segítséggel. Enikő a Mompreneurs közösség lelkes tagja, aki kiváló példát mutat arra, hogy hogyan teljesedj ki nemcsak az üzleti-, de a magánéletben is. :) Olvassátok el a vele készített interjúnkat!

Mutasd be röviden a vállalkozásodat!

Az Anyatest Projekt kifejezetten a szülés utáni első évek mozgásspecialistája. Szülés utáni regeneráló és formába hozó programokkal, hasizomzáró videósorozattal  és workshopokkal, gátizomterapeuta gyógytornásszal, szakmai tanácsokkal és egy női közösséggel segítjük az anyákat, hogy rugalmas időbeosztásban, otthonról, mégis szakértői segítséggel tudjanak mozogni.

Az Anyatest Projekt alapítója és szakmai vezetője vagyok, edző, táncművész és pre- és posztnatális specialista (certified specialist PFA), magam is kétgyerekes anya. Saját fejlesztésű, de a legkorszerűbb irányelveket figyelembe vevő regenerációs programokat alakítottam ki, beleépítve a saját tapasztalataimat a mozgástanításról és a szülés utáni regenerációról.

Mi a legnagyobb kihívás egy vállalkozó nő/anya számára az üzleti életben?

Mindenképpen az önbizalom megtartása. Elfogadni, hogy az üzleti élet nagyobbik részét a marketing teszi ki, nem pedig a saját tevékenységünk.

Milyen tippeket adnál olyan kisgyermekes édesanyáknak, akik most terveznek egy vállalkozásba belevágni?

Ezek a legfontosabb elemek, ha vállalkozásba fogsz anyaként: tervezés, továbbképzés, hatékony kommunikáció, kapcsolatok, közösségek építése, és a digitális világ ismerete. Az alapos piaci ismeretek, a piackutatás, egy weboldal, és egy Facebook oldal elengedhetetlen egy jó vállalkozáshoz.

Hogyan lehet fenntartani a munka-magánélet egyensúlyt, ha anyaként vállalkozást is vezetünk?

Nehezen. :) Legyen rá egy terved, rendszered, amihez tartod magad!

Milyen hibákba, nehézségekbe futhatunk bele, ha ezt az életformát választjuk? Te hogyan birkózol meg a kihívásokkal?

Az egyensúly könnyen elbillenhet a munka irányába, az énidő, mint olyan megszűnik, mert akkor hozzuk be a munkában vagy otthon keletkezett restanciákat. Érdemes vezetni mindent, idősávokat meghatározni, és akkor semmi másra nem koncentrálni, csak amire az időt ténylegesen rá szeretnénk szánni. Figyeljünk arra is, hogy legyen egy idősáv magunkra is!

Mit javasolsz, melyik legyen előbb: egy vállalkozás, vagy egy gyerek? És miért?

Mindenképpen a gyerek. Egy gyerek megszületésének semmi ne legyen feltétele! A többi adódik. Ezt nem könnyű meghatározni, egyéni élethelyzetek alakítják.

Egy kisgyermek hogyan befolyásolhat a mindennapos munkában? Hogyan változik meg a rutinod, ha anya vagy?

Gyerek körüli rutinom lesz, mert minden tevékenységem róla/tőle szól. :) Akkor dolgozom, ha alszik, ovibal/suliban van, vagy megint alszik. :)

Hogyan szerzel lendületet és motivációt? És ez mennyiben változott meg, amióta anya lettél?

Szeretek kiszakadni néha, egy kicsit a régi életemet élni (ha csak heti 1-2 órára is). Fenn kell tartanom magamban a tudatot, hogy nő vagyok.

Mi a legmeglepőbb dolog, amit vállalkozó anyaként tanultál és a vállalkozásban tudtál kamatoztatni?

A többi embernek nem az a jó, ami nekem, nem úgy gondolkodnak, mint én, és ehhez jó, ha tudok alkalmazkodni.

Hogyan tudsz kikapcsolódni egy hosszú nap után?

Futás, torna, fröccs, fürdés, olvasás. :)

Hol találhatunk meg? :)

Facebookon

KAPTÁR sikersztorik – Barcza Zsófia

KAPTÁR sikersztorik – Barcza Zsófia

A KAPTÁR Sikersztorik mai vendége Barcza Zsófi, a Syntesia Medical Communications alapítója és a KAPTÁR egyik őslakosa. Zsófi orvosi szakszövegek írásával foglalkozik – jellemzően szakmai közönségnek: orvosoknak, gyógyszerészeknek. Köszi, hogy elfogadtad a meghívást, Zsófi, honnan indult ez az egész? Hogyan találtál rá erre a piaci résre?

A három szó, ami engem a legjobban jellemez, az a tudomány, nyelvek és a zene.

Szerencsére nagyon jó gimibe jártam és amikor a pályaválasztásra került a sor, akkor úgy álltam előtte, hogy tulajdonképpen bármelyik utat választhatom.

Végül az orvosi pálya mellett döntöttem, mert nyelvekkel és zenével így is tudtam foglalkozni az egyetem mellett. Sokan  mondták, hogy “mennyire szép dolog, ha egy orvos hobbiból a művészetekkel is foglalkozik”, csak mint később kiderült, nekem “túl” fontosak voltak ezek a hobbik.

Bár az orvosin volt jó néhány olyan tárgy, amik tényleg nagyon szerettem, végül a másik két vonal az egyetem végére már túl dominánssá vált.

Miután lediplomáztam, elkezdtem szakfordító-tolmácsnak tanulni, ami 2 év…

Bocsáss meg, hogy a szavadba vágok, de ha jól értem, akkor neked van egy orvosi diplomád, konkrétan praktizálhatnál is…

Igen, praktizáltam is. Dolgoztam orvosként 3 évig. Azt szoktam mondani, hogy a diploma utáni 3 évbe belesűrítettem legalább 8 évet (nevet).

Csináltam a szakfordító-tolmácsképzőt (2 év), csináltam egy háziorvosi szakvizsgát, ami 3 év orvosi munka volt. Mellette másodállásban dolgoztam a sürgősségin.

Ja, meg idegenvezettem is. Azt már korábban az egyetem alatt is elkezdtem.

Wow, ez azért derék… említetted, hogy az egyetem végére túl dominánssá vált a 2 másik vonal – ezen a ponton te már tudtad, hogy nem lesz hosszú az orvosi karriered?

Sejtettem. Amikor lediplomáztam, akkor már sejtettem, de biztosra akartam menni, hogy nem akarok orvosként dolgozni és nem akartam, hogy később megbánhassam, mondván, hogy “mi lett volna ha…” vagy “ez meg az biztos tetszett volna, én meg ki sem próbáltam…”.

Nagyon sok minden tetszett, de amikor a másik oldalon egy szerelem van, akkor könnyű dönteni.

Nekem semmi problémát nem okozott otthagyni az orvosi pályát, kisétáltam a szakvizsgáról, és soha többet nem praktizáltam.

Nem semmi. Én tuti nem bírnám így… bennem egy ilyen helyzetben biztos, hogy ott lenne az érzés, hogy “de akkor igazából most elvesztegettem 6 évet az életemből” – még akkor is, ha az orvostudománnyal töltött évek sosem lesz elvesztegetett idő.

Hát itt jön a képbe, amit most csinálok. A szakfordító képzés után – igazából már közben is, elkezdtem fordítani, tolmácsolni.

Aztán az egyik ilyen munka annyira jól sikerült, hogy lavinaszerűen elkezdtek jönni a megkeresések különböző ügyfelektől és rájöttem, hogy létezik ilyen, hogy orvosi szakszöveg-alkotás (“medical writing”).

Erről nem is tudtam, hogy létezik – pedig akkor már csináltam, mégsem tudtam, hogy létezik…

Már csináltam fél éve, amikor megkérdeztem a mentoromat, hogy “figyelj, szerinted én hívhatom magam medical writernek?” és akkor mondta, hogy “de hát Zsófi… ezt csinálod már fél éve… persze, miről beszélünk!?” (nevet)

Pár éve azért csinálod már ezt. Mi volt az a pillanat, amire igazán büszke vagy? Ami szerinted a szakmai teljesítményed jelenlegi csúcsa?

Most 2 hete volt egy ilyen pillanatom. Egy gyógyszercég felkért, hogy írjak egy tudományos közleményt egy nemzetközi folyóiratba és ez egy elég nagy falat volt. Úgy éreztem közben, hogy most tényleg minden tudásomra, tapasztalatomra, intuíciómra, mindenre szükség volt.

Amikor kész lett, úgy éreztem, hogy ha nem lenne mögötte minden, ami az elmúlt években történt velem, akkor ezt nem tudtam volna megírni.

Nehéz volt, kihívás volt, nagyon, de úgy érzem, hogy szakmailag ez az eddigi pályám csúcsa.

Köszi az interjút Zsófi! Zárásképp mit javasolnál azoknak az embereknek, akik egy hasonlóan jól tervezhető, biztonságos pályán vannak, mint amilyenen te is voltál, viszont nagyon sok álmuk van, amikbe “nem mernek” belefogni.

Azt szoktam mondani, hogy “szerencsére nem vagy fa, hogy ne tudj arrébb menni.”

Szeretném kiemelni az elején, hogy én nagyon szeretem a kockázatot – engem ez éltet, egy bizonyos szempontból, másik oldalról viszont, ha valamiről észreveszem, hogy félek tőle, akkor már csak azért is nekimegyek.

A félelem egy totál megfoghatatlan dolog – az anyagi biztonság meg a hasonló “kézzel fogható” érvek elfogadhatók, de azt, hogy a félelem megakadályozzon bármiben is, azt nem szoktam tolerálni.

Minden egy döntéssel kezdődik. Ha az ember meghoz egy döntést és tartja is magát hozzá, akkor egyszer csak elkezd beállni egy pályára minden. Azt tanácsolnám a hasonló helyzetben lévőknek, hogy köteleződjenek el egy döntés mellett, a többi pedig magától megtörténik.

Mikor még csak fordítottam és tolmácsoltam, sokszor úgy voltam vele, hogy “Úristen, mi lesz? Hol fogok dolgozni? Meg lehet-e ebből élni? Nem fogom-e megunni stb stb stb…”

És akkor egyszer, 2014. Febr-márc úgy döntöttem, hogy történjen bármi, én ezzel fogok foglalkozni szakvizsga után. Ha munkanélküli leszek, ha mellékállásból kell magamat fenntartani, ha nem találok 6 hónapig munkát, ha nem lesz elég ügyfél… bármi történjék, én ezt akarom csinálni.

Nagyon szépen köszönöm az interjút Zsófi! További sok sikert neked és a csapatodnak!

Köszi szépen – viszont neked is!

KAPTÁR arc – Kabai József

KAPTÁR arc – Kabai József

A Távügyvitel Kft. ügyvezetője vagyok, amely online könyvelési szolgáltatást nyújt  cégeknek.  A cégen belül hozzám tartozik a marketing és az online könyvelési rendszerünk fejlesztése. Az online munkavégzésnek köszönhetően sokat utaztam az utóbbi években, most inkább a túrázást szeretem a Budapest környéki hegyekben, valamint újra felfedeztem a könyvolvasást!
Mi a legfontosabb élettapasztalatod, mióta coworker lettél?
Hogy hiába a nagy szabadság a munka során, kellenek a keretek.
Mi zavart a leginkább az otthon dolgozásban?
Összességében szeretek otthon dolgozni, mert közben el tudom végezni a házimunkát és jókat főzök.
A probléma az, ha minden nap ez a program…
Szerinted hogy lehet a leggyorsabban elrontani egy vállalkozást?
A reménymarketinggel. “Jó a szolgáltatásom, ezért remélem felfedeznek, megtalálnak stb.”
A kaptár dolgozók nagyon kedvesek, nagyon igaz az, hogy Kaptar likes you! Jó hatással van rám, hogy mindenki keményen dolgozik körülöttem. Tetszik az is, hogy bármit csinálhatok: ülhetek, fekhetek, alhatok vagy akár sétálhatok egyet. 
KAPTÁR arcok – Miklós

KAPTÁR arcok – Miklós

Sok híresség és ismert ember is dolgozott már nálunk, egyikük most megengedte nekünk, hogy felfedjük személyét. Szeretettel mutatjuk be nektek a Mikulást:
 
“Miklós vagyok, lapp fejlesztő. Egy globális adatbázison dolgozom. A kollégáimmal jelenleg a 12.06-os verziónál tartunk: ez nem kevesebb, mint 7 és félmilliárd nevet, illetve adatot jelent. Szóval, you better watch out, mert mindent tudok rólatok!
Csak vicceltem. Szeretem a szakállas vicceket. Azt például ismeritek, hogy ki volt az első hipszter a világon?
A munkám egyúttal a szenvedélyem is, de időnként nekem is tele van a puttonyom. Olyankor szükségem van egy helyre, ahol egyszerre lehetek produktív és szabad.
A KAPTÁR számomra ilyen hely: jó kisfiúk és jó kislányok, nagy, utcára néző ablakok (én valahogy szeretem kitenni az ablakba, amim van), rugalmas bérletkonstrukciók, nyáron hűs, télen pedig otthonosan meleg terek!
Ha pedig mindez nem volna elég: a KAPTÁRélmény ajándékozható is (ez nálam kulcskérdés), méghozzá ünnepi vócser formájában. Szóval, ha még nem tudod, mint adnál: KAPTÁR!
Én a neten találtam rájuk, ajánlom nektek is: kaptarbudapest.ho-ho-ho
 www.kaptarbudapest.hu/ajandek/
Szuperanyák, szuper vállalkozók – Mompreneurs a KAPTÁRban

Szuperanyák, szuper vállalkozók – Mompreneurs a KAPTÁRban

November 27-én, kedden került megrendezésre az első Budapest Mompreneurs Lounge a KAPTÁRban. Az eseményen vállalkozó anyák ismerhették meg egymást személyesen és oszthatták meg üzleti tapasztalataikat, tippeiket a hasonló cipőben járókkal.

A mostanra majdnem 5000 tagot magába foglaló Facebook csoporton belül az anyukák már közel egy éve beszélgetnek a vállalkozói lét kihívásairól. Ezenkívül bárki kérhet vagy ajánlhat fel segítséget, ha valakinek esetleg szüksége lenne rá. Azonban most fogalmazódott meg Horváth Irma, szervezetfejlesztő szakemberben az a gondolat, hogy egy személyes találkozó keretében teret biztosítson vállalkozó anyukáknak, nőknek arra, hogy fókuszáltan, hatékonyan, egy nekik releváns közegben dolgozhassanak, és ezáltal még több közös projekt, új ötlet, feltöltő beszélgetés jöhessen létre.

Mi is a Mompreneurs?

A Mompreneur kifejezést azokra a vállalkozást vezető nőkre használjuk, akik a vállalkozói és az anya szerepkörrel zsonglőrködnek a mindennapjaikban. A nemzetközi sajtóban már nem ismeretlen a fogalom, az Entrepreneur magazin egy külön szekciót szentelt a témának. A magyarországi Mompreneurs közösség eddig a Facebook-on tartotta csupán a kapcsolatot. Azonban mostantól a havi egyszer dedikált idő a cowörkölésre és személyes netwörkölésre is helyet kap a közösség életében.

Hogyan is zajlott a Budapest Mompreneurs Lounge #1?

Az első hazai rendezésű Mompreneurs Lounge-on közel 40 vállalkozó anyuka látogatta meg a KAPTÁRt. Volt, aki a kisgyerekét is magával hozta, míg mások a KAPTÁRtól mindössze 70 méterre található Bálint Ház játszóházában bízták a gyermekeiket a szakképzett személyzetre.

Az esemény reggel 9-kor kezdődött, az első másfél órában mindenkinek lehetősége volt bemutatkozni, elárulni néhány érdekességet magáról és a vállalkozásáról. Ezután egészen délig a résztvevők informális keretek közötti társalgás, kreatív eszmecsere kíséretében tudták megosztani egymással tapasztalataikat, és ajánlhatták fel segítségüket. A netwörkölős rendezvényen a finom reggeli és a jó kávé biztosítva volt, hogy az anyukáknak megalapozzuk a terepet a hasznos, inspiráló beszélgetésekhez egy barátságos környezetben.

Az esemény nagyobb sikerrel zárult, mint ahogyan azt a szervezők előre elképzelték, a Forbes magazin is megjelentetett egy cikket az első Budapest Mompreneurs Lounge-ról. A Mompreneurs közösség vezetőjének beszámolóját az eseményről pedig itt olvashatjátok. És hogy hogyan tovább? Immár be lett ütemezve a közösségi életbe egy havi személyes találkozó, ahol az anyukáknak lehetőségük van egy inspiráló környezetben új lendületet szerezni vállakozásuk számára.

A Mompreneurs egy olyan támogató közösség vállalkozó anyák számára, ahol inspiráló, segítő környezet vár mindenkit tárt karokkal. Ha Te sem szeretnél lemaradni a következő Mompreneurs eseményről, akkor iratkozz fel email listánkra!

Our events:

December, 2018

Megjelenítés

Nincsenek események

Kategória

KAPTÁR blog – Sign up!


Iratkozz fel hírlevelünkre!

Havonta küldünk neked egy levelet az éppen aktuális programokról és híreinkről.

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál